Wijnbeleving

28/07/2021 | Weetjes

wijnbeleving

De invloed van de individuele wijnmaker op de smaak van zijn wijn lijkt de laatste jaren steeds groter geworden. Daardoor geeft het etiket niet altijd genoeg informatie over de smaak van de wijn. Op zich is dat geen probleem. Smaakverschillen zijn boeiend. Bovendien vinden mensen niet altijd hetzelfde lekker. Het mooiste voorbeeld daarvan is vrij bekend: je proeft een heerlijke wijn op vakantie en neemt een paar flessen mee naar huis. Daar smaakt die echter heel anders en lang niet zo lekker. De wijn is hetzelfde, maar jijzelf niet. Op vakantie was je in vakantiesfeer en de omstandigheden waren anders: het was lekker warm, je zat op een heerlijk terras, enzovoort. Dit soort zaken heeft invloed op de smaakbeleving. Bovendien beïnvloeden wijnen en gerechten elkaar, soms positief en soms negatief. In het ergste geval kunnen gerechten wijnen zelfs vies maken, als de combinatie niet goed is.