Iedereen kan wijn proeven – laat je niet intimideren door ‘experts’. Het grote verschil tussen de expert en de minder geoefende proever is ervaring. Experts hebben de tijd gehad om proefervaring op te bouwen en zijn dus beter in het benoemen van de smaakeigenschappen. Het is een misvatting dat mensen met minder ervaring minder goed kunnen proeven; dat kunnen ze net zo goed. Zij missen echter vooral de woorden om de smaak te beschrijven.
Voor het proeven van wijn is een goed glas onontbeerlijk. Een goed proefglas heeft een steel en een kelk die van onderen bol is en naar boven taps toeloopt. Er zijn veel modellen en maten die aan deze eis voldoen. Voor het proeven van wijn is het belangrijk dat het glas reukvrij en helder is. Het moet daarom goed schoon zijn. Het wijn proeven bestaat uit vier verschillende stappen. Bij elke stap beoordeelt men een ander onderdeel van de wijn:
- kleur en andere uiterlijke kenmerken;
- geur;
- smaak en afdronk
- beoordeling van inzetbaarheid en mogelijkheden.