Proeven van wijn stap 1: Kleur en andere uiterlijke kenmerken

28/08/2021 | Wijnproeven

Kleuren van wijn

De eerste stap van het proeven is kijken. Hierbij moet je het glas aan de steel of aan de voet vasthouden – niet aan de kelk. Je beoordeelt de kleur en de helderheid door het glas schuin tegen een lichte ondergrond te houden

De wijn wordt beoordeeld op de volgende kenmerken:
– helderheid;
– kleur;
– intensiteit van de kleur;
– stroperigheid (viscositeit, dikte)

Helderheid
Wijn hoort in het glas helder te zijn; troebele wijn is meestal een wijn met bezinksel (depot) die onrustig is behandeld, bijvoorbeeld doordat de fles geschud is. Hierdoor is het bezinksel door de wijn gaan ‘dwarrelen’. Omdat het depot een bittere, droge smaak heeft, is hij minder geschikt om te proeven.

Ongefilterde en geconcentreerde rode wijnen met veel vaste stoffen zijn meestal wel helder, maar wat dof en ondoorzichtig. Witte wijnen en gefilterde rode wijnen zijn meestal fonkelend en kristalhelder.

Kleur
In het algemeen zegt de kleur veel over de leeftijd en het stadium van ontwikkeling van de wijn:
– Witte wijnen: de kleur van witte wijnen loopt van bleek naar groengeel tot diepgoud. Heel oude witte wijnen worden bruinachtig. Bij witte wijnen zegt de keur ook iets over de toegepaste vinificatietechniek. Reductief gemaakte wijnen zijn meestal bleker dan oxidatief gemaakte wijnen.
– Rode wijnen: de kleur van rode wijnen loopt van paarsrood bij jonge wijnen naar bruinachtig oranje in het geval van oudere wijnen. Deze kleurschakering is vooral goed te zien langs de rand van het glas.

Intensiteit van de kleur
Behalve de kleur zelf beoordeelt men ook de intensiteit, ofwel diepte van de kleur. Deze loopt van licht naar gematigd tot diep.

Stroperigheid
Veel mensen kijken bij de uiterlijke kenmerken van wijn ook naar de ‘tranen’ in het glas. Die blijven achter na het ‘walsen’. Het walsen is het ronddraaien van de wijn in het glas. Tranen zeggen iets over de dikte, ofwel viscositeit of stroperigheid van de wijn. Het zegt echter niets over de kwaliteit van de wijn.

Bij mousserende wijnen kijkt men naar de fijnheid van de belletjes. Kleine bellen zijn een teken van kwaliteit.